zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 начина да победим пролетните алергии



5 начина да победим пролетните алергии

здраве.bg

Ако всяка година посрещате пролетта със запушен нос и сълзящи очи, значи е време да погледнете по нов начин на своите сезонни алергии. Може да сте се борили с тези прояви на алергията с години, но това все още означава, че не можете да научите няколко нови начина как да се справяте с тях.

Алергиите: Кой страда от тях и защо

Алергиите имат силен генетичен елемент – ако родителите ви страдат от алергии, е много по-вероятно те да се появят и при вас. Повечето алергии се появяват още през детството, но при някои хора се развиват по-късно - след излагане на фактори на околната среда, които отключват алергичната реакция. Сред най-често срещаните причинители на алергии са:
- цветният прашец от треви, дървета и бурени;
- спорите в пръстта;
- акарите в прахта и алергените на хлебарките;
- пърхота от котки, кучета и гризачи.

Сезонните и другите алергии от околната среда са не просто дразнещи. Астмата понякога се отключва от алергия (въпреки че повечето алергични обикновено не развиват астма). Но, ако имате астма и алергиите ви не са добре контролирани, е много по-вероятно да имате астматични пристъпи, което може да е опасно и дори животозастрашаващо.

За да контролирате симптомите на алергия:

Лекувайте се от рано

Сезонът на пролетните полени започва много по-рано, отколкото си мислят повечето хора. Полените започват да изпълват въздуха още когато времето се затопли дотолкова, че дърветата едва започват да напъпват. Това значи, че, ако взимате лекарства, които да контролират сезонните ви алергии, времето, когато трябва да започнете да ги взимате, понякога е още средата на февруари, а не края на март.

Алергиите предизвикват възпалителен отговор на организма, който е като тлеещ огън. Ако можете да го поддържате тлеещ вместо горящ, ще се чувствате много по-добре. Започвайки да пиете лекарствата по-рано, ще намалите риска симптомите ви да се засилят.

Разпознавайте продаващите се без рецепта лекарства

Има три основни вида продавани...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.