zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какво трябва да съдържа здравословната закускаКакво трябва да съдържа здравословната закуска

И пълноценно, и балансирано е най-важното правило за добрата закуска.

здраве.bg

Закуската е най-важното хранене за деня – това отдавна е безспорно научнодоказан факт. Тя е изключително важна за балансираното хранене и добрата ни форма, затова сме категорични, че не бива да я пропускаме.

Знаем ли обаче кои са най-подходящите храни, които осигуряват на организма ни нужните за старта на деня енергия, минерали и витамини?

Закуската ни трябва да съдържа белтъчини – основната градителна хранителна съставка. Това най-често се постига чрез консумацията на мляко, млечни продукти, яйца и други.

Сред най-полезните продукти, които трябва да присъстват в първото ни хранене за деня, са пълнозърнестите храни. Това са, освен пълнозърнестия хляб, и различните кифли и бисквити от пълнозърнесто брашно. За последните се сещаме от спомените на нашите родители, но съвременната наука сочи, че точно бисквитите от пълнозърнесто брашно са от особено значение за да бъде храненето ни и балансирано и наистина здравословно. Също така те са изключително важни за човешкия организъм заради богатото съдържание на фибри, витамини и антиоксиданти.

Освен че ни зареждат с жизнено необходими хранителни съставки, зърнените храни са и изключително полезни за здравето, защото съдържат в необходимите ни количества баластни вещества (фибрите). Те са основният им компонент и спомагат за възпрепятстване на обратното смукване на холестерола и тежките метали в лигавицата на дебелото черво. Така те намаляват нивата на лошия и общия холестерол, а по този начин минимизират и риска от сърдечно-съдови заболявания. Доказано е и, че лекувайки хроничния запек, те влияят благоприятно за предотвратяването на рака на дебелото черво.

Редица заболявания се обострят и даже появяват, когато не закусваме. Изгладняването сутрин води до увеличена продукция на инсулина и от там се създава благоприятна почва за развитие на затлъстяване, диабет тип 2, и сърдечно-съдови заболявания. Също така може да се обостри язва на стомаха или дванадесетопръстника или хроничен гастрит....

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 

more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.