zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да говорим най-убедителноКак да говорим най-убедително

Не е толкова важно какво говориш, а по какъв начин го казваш.

здраве.bg

Най-лесният начин да убедим някого да направи това, което на нас ни се нрави, е да говорим умерено бързо, да правим чести паузи и да не изглеждаме емоционално ангажирани, твърди проучване от САЩ, цитирано от Би Би Си.

Американски учени са анализирали над 1400 телефонни обаждания, в които хората е трябвало да бъдат убеждавани да участват в телефонни анкети. Най-малък успех имали операторите, които говорили много бързо, не правили паузи и са били твърде въодушевени по време на разговора.

Според експертите това показва, че не е толкова важно какво говориш, колкото по какъв начин го казваш. Оказало се, че най-голям успех в агитирането се постига при скорост на изказа около 3,5 думи в секунда (умерено бързо) и правене на 4-5 паузи на минута.

Специалистите, провели проучването, обясняват тези резултати с факта, че припреният маниер на говорене създава у хората впечатление, че се касае за измама. Другата крайност - бавното говорене създава впечатление за неразбиране на това, което човек се опитва да направи или за педантичност.

Други фактори, които могат да влияят върху убедителността на думите ни, са ритъмът, интонацията и акцентът върху определени думи, твърдят експертите. Тези особености могат да дадат огромно количество информация за това как се чувства говорещия в момента и какво изпитва спрямо своите слушатели.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 

more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.