zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

7 домашни алтернативи при главоболие



7 домашни алтернативи при главоболие

По природа главоболието е отговорът на тялото към физически и емоционален стрес.

Не е задължително да прибегнем до лекарства, за да излекуваме всяко главоболие.

здраве.bg

Има толкова много неща, които могат да предизвикат главоболие: крайни срокове, досадни колеги, задръствания, спорове. Невероятно, но дори и хубави изживявания могат да предизвикат болки в главата – в медицината има термин като „главоболие от сладолед”.

По природа главоболието е отговорът на тялото към физически и емоционален стрес. Този стрес може да накара мускулите във врата и главата да се съкращават и по този начин да доведат до т.нар. тенсионно (причинено от напрежение) главоболие. Или може да накара кръвоносните съдове да се свият и по-късно да се разширят, което предизвиква мигрени или главоболия в следствие на промените в кръвното налягане. А, ако синусите ни са запушени или инфектирани, често възникват т.нар. пулсиращи главоболия. Като изключим дискомфорта, повечето главоболия са временни и доста успешно се поддават на домашно лечение – дори с някои алтернативни средства – извън най-популярните лекарства без рецепта.

1. Чай от корен от джинджифил
Джинджифилът може да помогне при мигрена, защото възпрепятства синтеза на простагландин. Освен това помага да се потисне гаденето, което често съпровожда мигрените. Пригответе чая като сварите на тих огън в покрит съд три четвъртинки от корен от джинджифил в две чаши вода в продължение на 30 минути.

2. Масло от мащерка и розмарин - за разтривки на главата
За да облекчите главоболието, капнете по една-две капки масло от мащерка или розмарин върху всяко слепоочие и върху челото си. Втрийте внимателно в кожата, след това го оставете за няколко минути да попие. В изследване от 2010 г. учените са установили, че маслата от мащерка и розмарин съдържат карвакрол - субстанция, която влияе като COX-II инхибитор (подобно на популярните и шикоро използвани нестероидните противовъзпалителни лекарства).

3. Чай от лайка
„Откраднете“ си малко време за почивка в натоварения ден и това може да облекчи напрежението, което предизвиква много видове главоболие. Чаят от лайка съдържа съставки, които помагат...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.