zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кои храни повишават кръвнотоКои храни повишават кръвното

Мазното месо съдържа много холестерол и наситени мазнини.

Ограничаване и дори отказът от някои храни е добра алтернатива за избягване на хипертонията.

здраве.bg

Високото кръвно налягане, още известно като хипертония, се отнася за нива на кръвното по-високи от 140/90 mmHg. Това състояние може да съществува без видими симптоми или да провокира реакции като главоболие и замаяност. Неконтролираното високо кръвно води постепенно до коронарни сърдечни заболявания, удар и бъбречна недостатъчност.

Хипертонията може да се предотврати или лекува по различни начина, а един от тях е промяна в диетата – защото има храни, които повишават показателите на кръвното.

Пакетирани храни

Солта (или както е изписана на етикетите натриев хлорид - NaCl) е основният източник на натрий в храната. Той повишава кръвното налягане. Присъства във високи количества в много от замразените и консервираните храни. Например консервите от кисели краставички, кисело зеле, маслини, зеленчуци в сос и течни подправки почти винаги са с високо съдържание на натрий. За да понижите кръвното си, избягвайте и консумацията на зеленчукови сокове и сосове за спагети. Независимо какво купувате, търсете вариант без добавен натрий или изобщо без сол.

Преработено месо

Солта се добавя към месните храни, за да забави развитието на вредните бактерии и да подобри вкуса на месото. Надениците, шунката, беконът, кремвиршите и саламите са само някои от месните продукти с добавена сол. Консервираните меса като русенското варено или шкембето също съдържат голямо количество натрий.

Алкохолни напитки

Алкохолните питиета са с високо съдържание на калории и бедни на хранителни вещества. Прекомерната употреба на алкохол може да доведе до напълняване, което от своя страна води до повишаване на кръвното налягане. Жените следва да ограничат алкохола до едно алкохолно питие на ден, мъжете – до две. Под едно питие следва да се разбира малка (330 мл) бира или чаша (150 мл) вино.

Мазни храни

Всяка диета с високо съдържание на мазнини може да повиши холестерола и триглицеридите в кръвта до сериозни високи нива. Резултатът от това може да е атеросклероза...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.