zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Популярни хранителни добавки против артрит – неефективни



Две хранителни добавки – глюкозамин и хондроитин, широко използвани за облекчаване на леки болки в ставите, са без ефект в началната фаза на заболяването.

24 февруари 2006, здраве.bg

Това изтъква ново проучване, но допълва, че комбинацията от двете, а не приемът им по отделно, може да помогне за облекчаване на умерена или силна болка в колената.

Д-р Даниел Клег от Медицинския колеж при университета в Юта, автор на изследването, което излиза днес на страниците на The New England Journal of Medicine, казва, че резултатите от още 16 теста в различни медицински центрове потвърждават извода, че двете добавки, заедно или поотделно, не могат да стопират болката в началните прояви на заболяването.

Изследването, финансирано от Националния здравен институт на САЩ, е поредното усилие на правителството да проучи критично нерегулирани хранителни добавки.

Д-р Клег предлага на страдащите от тежка форма на артрит да обсъждат първо с лекуващия си лекар употребата на двете добавки и то за кратък период, за да установят дали има някакъв ефект.

Въпреки резултатите от проучването, от Фондацията за лечение на артрита в САЩ твърдят, че глюкозамин и хондротин продължават да бъдат последна възможност за доста хора. Те се позовават на предишни изследвания на двете добавки, които са показали, че от тях има полза. Точността на тези резултати обаче се поставя под въпрос от много учени.

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    изследвания    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.