zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хроничните болести са „най-големият убиец“



Хроничните болести са „най-големият убиец“

Според д-р Маргарет Чан, директор на СЗО, сърдечносъдовите болести, ракът и диабетът са водещата причина за смърт в световен мащаб.

Неинфекциозните заболявания са истинска катастрофа, твърди доклад на СЗО.

29 април 2011, здраве.bg

Хроничните неинфекциозни заболявания и най-вече сърдечносъдовите болести, ракът и диабетът са водещата причина за смърт в световен мащаб, съобщава Световната здравна организация (СЗО).

Излезлият през април официален доклад за незаразните болести твърди, че те са причина за смъртта на 36 милиона души през 2008 г. Докладът показва също, че 80% от жертвите са от страни с нисък и среден доход на глава от населението.

В текста се заключва и че хроничните неинфекциозни заболявания са по-сериозна опасност от инфекциозните като малария, ХИВ-инфекция и туберкулоза.

Генералният директор на СЗО д-р Маргарет Чан описва ситуацията като „надвиснала над обществото катастрофа - за здравето, обществото и световната икономика“. Според нея хроничните неинфекциозни заболявания нанасят двоен удар по човешкото развитие. От една страна те причиняват загуби в размери на милиарди долари за икономиките на страните, а от друга - принуждават милиони хора да живеят под прага на бедността.

Специалистите от СЗО изтъкват, че много от смъртните случаи могат да бъдат предотвратени, ако се повиши общественото внимание върху проблеми като неправилното хранене и рисковете, които крие тютюнопушенето.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.