zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Красотата се нуждае и от... здрави зъби



Красотата се нуждае и от... здрави зъби

Каквото и да правите, внимавайте как, е съветът на стоматолога.

здраве.bg

... стори, че емайлът значително е изсветлял.

Грешка 2. Постигнатата белота е временна

След първата процедура ефектът се задържа средно за около година (това зависи от плътността на зъбната тъкан, която при всеки човек е различна).

Ако за вас избелването се превърне в навик, то знайте: колкото повече процедури правите, толкова по-кратък период ще сте с "бели зъби". Това се дължи на факта, че микропространствата в емайла се увеличават с всяка процедура. С такъв обем слюнката не е в състояние да се справи и в емайловите "дупчици" попадат хранителни пигменти от чай, кафе, захар, катран от цигари.

Какво да правим? Има специални процедури, поддържащи белотата на зъбите. Преди всичко се препоръчват пасти, съдържащи избелващ агент в ниски концентрации. За да се възстанови емайлът, се прилага и реминерализираща терапия, включваща приложение на специални разтвори, които помагат да се възстанови повърхностния слой на емайла и да се затворят микропространствата.

Всичко това се отнася до професионалното избелване, което лекарят прави в клинични условия. но процедурата може да се проведе и вкъщи. Стоматологът изготвя специални калпачета за зъбната редица, които пациентът запълва с избелващ гел и ги поставя върху зъбите. Концентрацията на избелващите агенти в този случай е по-ниска и не вреди на венците. Самата процедура е по-продължителна отколкото в кабинет, но затова пък ефектът не е по-лош.

Грешка 3. Зъбите могат да се избелват със сода.

Да, но содата трябва да се използва не по-често от веднъж седмично, понеже тя е силно абразивно вещество, което може да нарани емайла. Само че не очаквайте зашеметяваща белота, особено след първия път.

В действителност зъбите ще се почистят и ще придобият блясък. Нанесете малко количество паста за зъби върху четката, леко я докоснете до содата и си измийте зъбите. Пастите за зъби, съдържащи сода бикарбонат, са съвсем друго нещо. Там частиците сода са по-малко и не нарушават емайла. Такава паста трябва да се...

 
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.