zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Красотата се нуждае и от... здрави зъби



Красотата се нуждае и от... здрави зъби

Каквото и да правите, внимавайте как, е съветът на стоматолога.

здраве.bg

... стори, че емайлът значително е изсветлял.

Грешка 2. Постигнатата белота е временна

След първата процедура ефектът се задържа средно за около година (това зависи от плътността на зъбната тъкан, която при всеки човек е различна).

Ако за вас избелването се превърне в навик, то знайте: колкото повече процедури правите, толкова по-кратък период ще сте с "бели зъби". Това се дължи на факта, че микропространствата в емайла се увеличават с всяка процедура. С такъв обем слюнката не е в състояние да се справи и в емайловите "дупчици" попадат хранителни пигменти от чай, кафе, захар, катран от цигари.

Какво да правим? Има специални процедури, поддържащи белотата на зъбите. Преди всичко се препоръчват пасти, съдържащи избелващ агент в ниски концентрации. За да се възстанови емайлът, се прилага и реминерализираща терапия, включваща приложение на специални разтвори, които помагат да се възстанови повърхностния слой на емайла и да се затворят микропространствата.

Всичко това се отнася до професионалното избелване, което лекарят прави в клинични условия. но процедурата може да се проведе и вкъщи. Стоматологът изготвя специални калпачета за зъбната редица, които пациентът запълва с избелващ гел и ги поставя върху зъбите. Концентрацията на избелващите агенти в този случай е по-ниска и не вреди на венците. Самата процедура е по-продължителна отколкото в кабинет, но затова пък ефектът не е по-лош.

Грешка 3. Зъбите могат да се избелват със сода.

Да, но содата трябва да се използва не по-често от веднъж седмично, понеже тя е силно абразивно вещество, което може да нарани емайла. Само че не очаквайте зашеметяваща белота, особено след първия път.

В действителност зъбите ще се почистят и ще придобият блясък. Нанесете малко количество паста за зъби върху четката, леко я докоснете до содата и си измийте зъбите. Пастите за зъби, съдържащи сода бикарбонат, са съвсем друго нещо. Там частиците сода са по-малко и не нарушават емайла. Такава паста трябва да се...

 
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.