zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Красотата се нуждае и от... здрави зъби



Красотата се нуждае и от... здрави зъби

Каквото и да правите, внимавайте как, е съветът на стоматолога.

здраве.bg

За зъбите всичко сякаш вече е отдавна известно. Но въпреки това постоянно възникват нови версии на старите постулати. В резултат на това се появяват съмнения: по колко пъти на ден да си мием зъбите, струва ли си да ги избелваме, каква паста за зъби да изберем и т.н.

И така - какво все пак е необходимо да правим и какво - не?

Грешка 1. Избелването е вредно, защото разваля емайла

Не забравяйте, че, освен желанието ни да блестим с бисерно бели зъби, съществуват и ясни медицински показания и противопоказания относно избелването. Ако искате да се подложите на тази процедура, обърнете се към опитен стоматолог, който да прецени дали може тя да ви бъде направена и, ако може, то по какъв начин.
Избелването е противопоказно, когато в устата има множествен кариес, заболявания, свързани с недоразвита зъбна тъкан, некариесни поражения върху зъба, заболявания на венците, лоша хигиена на устната кухина. То не е желателно и по време на бременност и кърмене.

Цветът на зъбите се придава от дентина - основната тъкан на зъба, която се намира под емайла. Самият емайл е полупрозрачна, приличаща на матово стъкло, твърда зъбна тъкан.
За да се доберем до дентина и да го обезцветим с активният химически агент (прекисни съединения), се налага създаването на микропори в емайла. След това те се възстановяват за сметка на слюнката, но това никога не е достатъчно - възникват усложнения като например хиперчувствителност на емайла след избелването.

Днес много се рекламира "избелване" по системата Air Flow. Във всеки случай това не е избелване, а един от методите за профисионална хигиена. С помощта на този метод от повърхността на емайла се снема пигментния налeп, който се е образувал поради лошата хигиена. Зъбите се обработват със смес от вода и частици сода, подаваща се под налягане. Без да нараняват емайла, частиците отстраняват целия налеп от него. Като краен резултат ще видите истинския цвят на своите зъби (навярно отдавна сте забравили какъв е той) и разбира се, ще ви се...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.