zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мобилните телефони влияят на мозъка



Мобилните телефони влияят на мозъка

Глюкозният метаболизъм в мозъка се повишава от телефоните, но дългосрочният ефект е неизвестен.

13 април 2011, здраве.bg

Разговорите по мобилен телефон оказват ефект на мозъчната активност, увеличавайки метаболизма на глюкозата в определени области на мозъка, показват данните от ново проучване. Все още обаче не е известно дали този факт е обезпокояващ за човешкото здраве, съобщава Ройтерс.

Глюкозният метаболизъм е директен индикатор на мозъчната дейност, обясняват експертите. При засилена дейност мозъчните тъкани консумират по-голямо количество глюкоза от нормално.

Публикуваното в престижното издание на Американската медицинска асоциация проучване показва, че хората, говорещи дневно повече от 50 минути по мобилния си телефон, имат около 7% увеличение на глюкозния метаболизъм в мозъчните зони, които се намират най-близо до антената.

Все пак този факт не е причина за безпокойство, тъй като до този момент проучването доказва единствено, че човешкият мозък е чувствителен към електромагнитните излъчвания от мобилните телефони.

Какви въпроси повдига проучването

Изследването представлява голям интерес от здравна гледна точка заради широкото използване на мобилните телефони. То повдига редица въпроси, най-важният сред които е: Какъв е дългосрочния ефект от използването на мобилни телефони и влияят ли те върху паметта или говора? Тези въпроси остават до този момент без отговор, но се очаква той да бъде намерен в близкото бъдеще, коментират експерти в областта на неврохирургията.

През последното десетилетие дискусията за това вредят ли мобилните телефони се засилва. И това е логично. Въпреки че общоприетото мнение е, че те са безопасни, все още няма достатъчно солидни доказателства, подкрепящи или отхвърлящи това твърдение.

Повечето експерти обаче са единодушни, че децата не бива да използват прекомерно мобилни телефони, тъй като техният череп е значително по-тънък и в сравнение с възрастните те са много по-податливи на лъченията.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    превенция    деца    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.