zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо да си жена е добре за здравето



Защо да си жена е добре за здравето

Жените живеят средно 5 години по-дълго от мъжете, показва статистиката.

5 причини защо жените са родени с късмет, ако става дума за здраве.

25 март 2011, здраве.bg

Никой не твърди, че да бъдеш жена е лесно. Но в действителност, оказва се, това има и някои предимства – например, ако става дума за здраве, по статистика представителите на нежния пол надживяват мъжете средно с 5 години. Проучванията показват, че освен това жените са с по-малък риск от развитие на някои болести. По-долу ви представяме пет от тях:

Болест на Паркинсон

Базирайки са на анализ от седем проучвания, изследователи от университета по медицина във Вирджиния, САЩ са установили, че мъжете са 1,5 пъти по-предразположени да развият болест на Паркинсон.

Причината за това, според тях, може би се крие в женските полови хормони, които предпазват жените от дегенеративни процеси на нервната система, твърди престижно проучване от 2004 г., публикувано в Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.

Въпреки това измежду всички заболели от Паркинсон, някои симптоми все пак засягат по-тежко женския пол, смятат експертите. Например жените страдат по-често от хронична умора в сравнение с мъжете.

Рак на черния дроб

Жените по-рядко развиват хепатоцелуларен карцином, което е най-честият вид рак на черния дроб. Честотата при мъже е приблизително три пъти по-висока, според доклад на Центъра за контрол на заболявания, САЩ.

Жените с тежки случаи на чернодробен рак живеят по-дълго от мъжете в същия етап от заболяването. Експерти от университета в Питсбърг са установили, че жени с тумори, които не могат да се оперират, живеят средно с пет месеца по-дълго.

Рак на кожата

Меланомът, най-често срещаният рак на кожата, е по-рядко срещан при жените, показва анализ на Националният институт за ракови заболявания на САЩ, според който 57% от заболелите от меланом са мъже.

Обяснението вероятно се крие във факта, че нежния пол полага повече грижи за опазването на своята кожа от вредното въздействие на слънчевите лъчи.

Специалистите са установили още, че, освен пола, значение за риска от развитие на меланом, има дори и финансовото състояние...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.