zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Емоциите, които рушат здравето ни



Емоциите, които рушат здравето ни

Завистта и ревността съвсем не са единствените вредни за здравето емоции.

здраве.bg

След серия от проучвания австралийски изследовател с помощта на специалисти в областта на психологията посочват петте емоции, които в най-голяма степен оказват негативно въздействие върху човешкото здраве.

В продължение на пет години ученият наблюдавал поведението и здравословното състояние на близо 2000 доброволци, а резултатите от наблюдението послужили за основа на психолозите да обосноват защо именно тези пет емоции са най-вредни за човешкото здраве. Ето ги и тях:

1. Завистта – заключенията на изследователите посочват, че при хората, които редовно завиждат – независимо дали на свои близки, на случайни хора или по принцип – рискът от инфаркт се увеличава с два пъти и половина в сравнение с тези, които приемат чуждия успех с неутрално или радостно усещане.

2. Ревността – когато човек ревнува, заключил австралийският изследовател, в тялото му настъпва дисбаланс между основните хормони, като по този начин в голяма степен се възпрепятства производството на полови хормони. При мъжете това състояние може да доведе до липсата на тестостерон в тялото, а оттам и до импотентност.

3. Самокритиката - когато човек твърде често обвинява себе си за всичко, което му се случва, той неосъзнато повишава опасността от развитието на онкологично заболяване. Учените допълват още, че хората, които често се самообвиняват, са по-склонни към развитието на различни инфекции и на сезонни заболявания.

4. Самосъжалението – самосъжалението, от своя страна, е особено опасно за черния дроб. При хората, които редовно възприемат себе си като жертва, нивата на веществото ацетилхолин, познато като хормон на слабостта, са силно завишени, което води до резки спадове в стойностите на кръвната захар.

5. Алчността – разстройствата на храносмилателната система са най-честите здравословни проблеми, които поразяват хората, ръководени от вечния стремж за материално облагодетелстване. Като подобни заболявания изследователите посочват булимията и анорексията....

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.