zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Перфекционистите боледуват по-честоПерфекционистите боледуват по-често

Перфекционизмът не означава, че човек успява да обърне внимание на всеки детайл, а само че му се иска.

Стремежът към перфекционизъм невинаги ни прави услуга.

23 март 2011, здраве.bg

Какви хора са всъщност перфекционистите? Хора, които се стремят към най-високите върхове във всяко начинание. Твърде често обаче, педантично загледани в детайлите, които те поставят в основата на своите успехи, пропускат да обърнат внимание на себе си, на своето психическо и физическо здраве.

Макар на пръв поглед перфекционистите да обръщат внимание на всеки един детайл от своето всекидневие – от външния вид през приятелите до професионалната среда – те често не полагат достатъчно грижи за здравето си, което ги прави податливи на стрес, преумора, болести.

Един пример от ежедневието на човека, търсещ съвършенството в спортните си изяви, може да разкрие как с цел да постигне заложените в началото на тренировката цели, той ще повтаря едно и също упражнение отново и отново, докато не задоволи вътрешната си потребност от реализиране на постижението, но по този начин може да доведе тялото си до тотална преумора, която да рефлектира върху цялостното му здравословно състояние.

Същото правило, че прекаленият перфекционизъм понякога вреди на здравето, може да се открие и в лечението на някои болести. Ако прекалено детайлно се следват указанията за лечението на диабет например, човек е в състояние да влоши състоянието си, когато изпитва непрестанното притеснение, че не прави нещо както трябва.

Резултатите от продължителни изследвания върху поведението на перфекционистите заключават, че проявлението на тази специфична черта от характера се дължи в най-голяма степен на повишения страх от смъртта и смъртността на човешкото същество. Тепърва обаче предстои да се открие коя е онази връзка, която обвързва живота на перфекциониста с влошеното здравословно състояние.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 

more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.