zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо грипът се лекува най-трудно през пролеттаЗащо грипът се лекува най-трудно през пролетта

Схващането, че с първите по-топли дни вирусите си отиват, е дълбоко погрешно.

9 март 2011, здраве.bg

С настъпването на първите топли дни защитните сили на организма рязко се понижават. Научно доказано е, че през пролетта организмът много по-трудно се справя с атакуващите го вируси - най-вече заради авитаминозата и отслабената имунна система, които са неразделна част от периода на продължителната и изтощителна зима. Това на практика води до по-лесно заразяване и по-продължителното, понякога трудно лечение.

За да знаем как да помогнем на организма си в борбата с вирусите и бактериите, които стават по-активни когато температурите се повишават, трябва да бъдем наясно как действа имунитетът ни.

Имунната система представлява единство между различни органи, чиято основна задача е производството на специфични клетки – лимфоцити и на антитела. Като основни органи на имунната система се определят костният мозък и тимусът. Тяхна е и основната роля при производството на лимфоцити, които са отговорни за това да разпознаят и унищожат болестотворните микроорганизми, които се намират в пряк досег с човешкото тяло.

Филтрацията на чужди вещества в тялото се подпомага и от лимфните възли - също важна съставна част на имунната система.

Именно през пролетта органите, отговорни за имунитета имат необходимост от допълнително засилване - през изминалия студен период те са загубили част от защитните си възможности и функциите им са отслабени.

За да сме от помощ на своята имунна система в началото на зараждащата се пролет, на първо място, трябва да забравим за диетите и стресиращите организма хранителни режими - тялото ни има нужда от полезна и разнообразна храна.

Не бива да се подценява и приемът на витамини и микроелементи. Добре е да се взимат дози от витамините А, С и Е - те засилват организма, като изпълняват и функциите на мощен антиоксидант.

Освен под формата на таблетки, съответните витамини можем да си набавим още чрез цитрусовите плодове, зеленчуците, черния дроб.

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 

more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.