zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Татуировката може да се окаже опасна



Татуировката може да се окаже опасна

Рисковете от нея за здравето са най-различни.

8 март 2011, здраве.bg

Татуировката е позната на човечеството от древни времена. В наши дни тя продължава да се радва на множество почитатели, въпреки че добре познати са и множеството рискове за здравето, които татуирането крие.

Татуировката и нейното нанасяне върху кожата, на първо място, води до нарушаване на целостта на кожата, като по този начин прави тялото податливо на бактериални атаки и проникване на паразити под кожата.

Когато хигиената в студиото, в което се извършва самата манипулация не е добро ниво и инструментите, които специалистът използва, не са стерилизирани правилно, съществува опасност от пренасянето на различни инфекции в тялото, като налице е дори риск клиентът да се зарази със СПИН. Именно поради това трябва да се следи дали ще настъпи зачервяване и дали ще се появят мехурчета около татуирания кожен участък в първите дни след интервенцията, което се смята за ясен индикатор, че протича възпаление, причинено от лошите хигиенни условия по време на татуирането. Добре е в подобни случаи да се потърси лекарски съвет, за да не разпростре инфекция и да не предизвика тя усложнения.

В същото време, използваните за оформянето на самата татуировка химикали, могат да предизвикат алергична реакция. На колкото по-голяма част от тялото са разположени татуировките, толкова възможността от форми на алергична непоносимост нараства.
Според специалистите в зависимост от това къде е разположена татуировката, тя може да предизвика различни здравословни проблеми. Така например ако е в долната част на гърба - в областта на кръста, тя може да предизвика затруднения при необходимост от извършването на лумбална пункция, тъй като съществува риск с върха на иглата в гръбначния канал да попаднат и метални частици.

Изследванията на група германски учени, проведени през изминалата година, доказаха съмненията, че някои от маслата, които се използват при татуирането, са предпоставка за развитието на рак.

Не бива да се пренебрегва и фактът, че при някои хора...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.