zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 заблуди за контрацепцията



5 заблуди за контрацепцията

28 февруари 2011, здраве.bg

От хормоналните таблетки се пълнее – факт е, че комбинацията между различни орални контрацептиви може да окаже ефект върху телесното тегло на жената. Една от основните предпоставки за това е, че естрогените, върху които се основават част от противозачатъчните продукти, играят роля при задържането на течности в организма, а оттам водят и до покачване на теглото. Колкото по-големи са дозите естроген в препарата, толкова по-осезаем е този ефект.

В далеч по голяма степен обаче връзката между противозачатъчния продукт и покачването на килограмите е строго индивидуална, като от значение са личната непоносимост, начинът на живот, режимът на хранене и движение. Поради това не бива да се смята, че приемът на орални контацептиви неминуемо води до напълняване.

Не бива да се консумира алкохол – друга популярна заблуда е, че приемът на контрацептиви е несъвместим с консумацията на алкохол. В действителност алкохолните напитки не намаляват ефикасността на противозачатъчните таблетки. Ако обаче като резултат от злоупотребата с алкохол е настъпило смущение в стомашно-чревния тракт под формата на повръщане например, желателно е в рамките на последващите 7 дни да се използва допълнителна контрацепция.

Комбинираните контрацептиви водят до безплодие – това не само, че не е вярно, но изследванията сочат, че при жените, които са използвали орални контрацептиви, в пъти по-рядко се наблюдава безплодие в сравнение с жени на същата възраст, които са раждали или са правили аборт, но не са приемали противозачатъчни.

Докато все още кърми жената не може да забременее – това грешно схващане стои в основата на много аборти. Около 4 седмици след раждането половата система на жената се завръща към нормалния си ритъм на функциониране, което предполага, че е необходимо да се прилагат методи за предпазване от нежелана бременност.

Таблетки се вземат след секс – при много жени, които не водят редовен сексуален...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    лекарства    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.