zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 навика, които ни разболяват5 навика, които ни разболяват

21 февруари 2011, здраве.bg

Навици, които ни помагат. Други, които ни вредят и искаме да се отървем от тях. Кои са всъщност някои от онези истински „ритуали“, които изпълняваме, без понякога да осъзнаваме, че могат да повлияят толкова негативно на здравето ни:

1. Прекомерните емоции – стресът, прекаленото вживяване в случващото се около нас и непрестанните опити да променим реалността оказват негативен ефект върху тялото ни. Не само че повлияват върху психическото ни здраве, но отслабват защитните сили на имунната система, което прави тялото ни податливо на различни заболявания. Специалистите съветват в случите, когато усетим, че напрежението ни идва в повече, просто да потърсим време за почивка, защото само така ще задържим болестите далеч от себе си.

2. „Гризенето” на ноктите – пряко свързан с първия вреден навик да се товарим с множество емоции е и вторият. „Гризенето” на ноктите вреди не само на външния ни вид, но е в състояние да ни донесе и множество здравословни терзания – под ноктите на ръцете гъмжи от болестотворни микроорганизми.

3. За всичко при лекаря – често в желанието ни да сме здрави прекаляваме с посещенията при личния лекар. Това не винаги е правилният избор. Най-обикновеният пример гласи, че ако човек, който просто не се е наспал добре, но реши, че е хванал грип, заставайки на опашката пред лекарския кабинет е много вероятно наистина да се разболее. Така че трябва да се научим да разпознаваме сигналите на тялото си и да му даваме сами това, от което има нужда.

4. Физическото претоварване също не е полезно. Тренировките са съществен елемент от здравословния начин на живот, но те са полезни за тялото, когато са в разумна граница. Още повече че голяма част от спортните съоръжения, дори и реномираните фитнес клубове, гъмжат от микроби, които при първото отслабване или изтощение на организма са готови да ни поразят и разболеят.

5. Вярата в рекламите също трябва да е в умерени граници. Не бива да се втурваме към първия продукт...

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    превенция    любопитно    
 

more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.