zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Тай-чи: упражнения за ума и тялото



Тай-чи: упражнения за ума и тялото

Списъкът с ползите е дълъг, твърдят практикуващите.

Тя.bg

Тай Чи е вековна китайска практика, създадена да развива ума и тялото чрез серии от леки, плавни движения, които приличат на синхронизиран танц.
Дълбоко вкоренено в китайските медитация, медицина и бойни изкуства, тай чи комбинира концентрация на ума с леки, контролирани движения, за да фокусира съзнанието, предизвика тялото и да подобри потока на това, което китайците наричат “чи” – жизнената енергия, необходима за поддържане на здравето и за успокояване на съзнанието.

Ползите от Тай Чи
Списъкът с ползите, които редовното практикуване на тай чи може да донесе, е дълъг, според застъпници на тази практика. Тя може да подобри силата на организма, гъвкавостта на тялото, баланса и координацията. Няколко проучвания твърдят, също така, че тай чи може да регулира дейността на сърцето и да намали високото кръвно налягане. Най-значителната полза от упражненията, обаче, е намаляването на нивото на стреса в организма.

Тялото и ума
При тай чи както тялото, така и ума са постоянно “провокирани”. Трудно е да се определи коя от двете части на човешкото единство има по-голяма полза, казват специалисти. В началото обаче, ползите са предимно за тялото. Започвайки със заучаването на серии от движения, всичките в един и същи ред, на човек му се налага да внимава. Когато внимаваме, ние осъзнаваме. Практикувайки тай чи, настроението, емоционалното и физическото състояние започват да се подобряват едновременно. Тай чи е и начин за противопоставяне на повторяемостта на дейностите ни в ежедневието, където движенията на тялото са силно ограничени. Седейки, например, цял ден пред компютъра, ние не използваме потенциала и гъвкавостта на тялото, а това води до проблеми.

Особено за възрастни
Разбира се, в процеса на остаряване силата на тялото намалява, намаляват също гъвкавостта и подвижността на ставите. Тъй като се пренебрегва и баланса, рискът от падане и получаване на сериозни травми също се увеличава значително с годините. Тай чи включва упражнения за пренасяне...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.