zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Джипитата са против дежурните кабинети



Джипитата са против дежурните кабинети

Липсват ясни правила и достатъчно пари, смятат те.

news.bg
четете още във news.bg


Общопрактикуващите лекари обявиха, че няма да създават дежурни кабинети, които Министерството на здравеопазването предвижда да започнат работа след 1 януари.

От сдружението обясниха, че от 1 януари дежурните кабинети за неотложна помощ няма да започнат работа, тъй като липсват разписани правила и е отделено малко финансиране.

Отредено е да оказват неотложна помощ, но все още никъде не е разписано каква ще е тая, твърдят лекарите.

Идеята на МЗ за създаването на подобен тип кабинети лекарите oпределиха като недомислица, която няма да реши проблема с 24-часовото обслужване на пациентите.

Нещо повече, според тях изграждането дежурни кабинети в населени места с над 20 хиляди души ще остави без обслужване 45% от малките и отдалечени селища.

Според лекарите предложението на МЗ цели да спести, като отпуска по-малко пари за дежурни кабинети вместо да вложи сериозно финансиране в спешна заетост.

По мнение на джипитата по-добър вариант би било новият модел да се приложи пилотно в няколко населени места и ако се окаже ефективен, впоследствие да се въведе навсякъде, а дотогава да се дадат повече средства на спешната помощ.

В противен случай обслужването на пациентите ще се влоши още повече, предупредиха те. Освен това, групови практики и сега съществуват, изтъкнаха общопрактикуващите лекари.

Джипитата предложиха да се създаде отделна структура със собствено финансиране, която да обслужва пациентите вечер и в почивните дни.

Според общопрактикуващите лекари решението на проблема с обслужването на клиентите вечер и в почивните дни ще се реши чрез създаването на кол-центрове, в които да работят обучени лекари от всички специалности. Там ще има и медицина сестра и санитар, където да има подсигурени консумативи и транспорт.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.