zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Малка доза аспирин всеки ден намалява риска от много видове ракМалка доза аспирин всеки ден намалява риска от много видове рак

здраве.bg

Редовното приемане на малка доза аспирин може да намали риска от различни видове рак и доказателствата са достатъчни, за да се препоръчва на хората над 40-годишна възраст да приемат лекарството като начин за предпазване. Това показват резултатите от изследване, обхванало над 25 хиляди пациента и продължило 5 години, публикувани в специализираното издание The Lancet.

Според ръководителят на научния екип д-р Питър Ротуел от Университета „Оксфорд“, „малкият риск от кръвотечение в стомаха, предизвикано от аспирина, е напълно пренебрежим пред данните за това, че случаите на рак сред пациентите в изследването, приемали по 75 мг аспирин на ден, са с 54% по-малко“.

Предишни проучвания също са показвали положителен ефект на аспирина върху някои видове рак. Най-честото обяснение е, че лекарството блокира ензима циклооксигеназа2, който води до възпаление и увреждане на клетките и се открива в големи количества в туморите.

Новото изследване показва, че аспиринът намалява риска от рак на простатата с не по-малко от 10%, този на белите дробове – с 30%, а за някои други видове злокачествени заболявания намалението е още по-значително – до 60%.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    лекарства    
 

more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.