zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

4 стъпки към по-малко стрес и напрежение4 стъпки към по-малко стрес и напрежение

23 ноември 2010, здраве.bg

Има директна зависимост между количеството стрес, с което се сблъскваме всеки ден и това, което правим или не правим. Хората, станали жертви на стреса, обикновено смятат, че това се е случило заради фактори, които са извън техния контрол. По същия начин те разсъждават и за това, което е нужно, за да се излезе от ситуацията. Резултатът - чувство на тотално изтощение, което оформя порочен кръг – все повече задачи остават несвършени.

Скорошно проучване, проведено от психолози в Университета на Северна Каролина, САЩ, описва четири основни фактора, които предизвикват стрес:

- неспособността за справяне с предизвикателствата на живота;
- негативното мислене;
- чувството на несигурност;
- негативният вътрешен диалог.

Стъпка №1: Намалете задълженията си

По-малкият брой задачи ще ви помогне да се разтоварите поне отчасти от стреса. Ако нямате възможност да свършите дадена работа през деня, по-добре не я започвайте, съветват американските психолози. Затова и спазването на крилатата фраза „не оставяй днешната работа за утре” не е винаги правилният подход. Вместването на твърде много задачи в малко време поражда излишно напрежение, което е напълно във вашите възможности да си спестите.

Тъкмо сега е времето да преразпределите какво да свършите сам и за какво да помолите някой друг. Научете се да казвате „Не”, когато нямате достатъчно време да помогнете.

Бъдете рационални и елиминирайте по-маловажното - за да отдадете по-голямо значение на наистина важните неща.

Стъпка №2: Поставете си разумни цели

Всяко нещо в живота има своята цена. За да държите нивата на стрес ниски и под контрол, подредете своите цели според техния приоритет, разбира се, така че най-важните задачи да са на първо място.

Започнете с това какво ТРЯБВА да направите през деня, а чак след това се заемете с това, което искате да свършите. Научете се как да определяте своите приоритети. Поставянето на разумни цели помага да се намали напрежението, породено от изискванията...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.