zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Храненето: 12 здравословни навика от различните части на света



Храненето: 12 здравословни навика от различните части на света

здраве.bg

Културата оказва огромно влияние върху начина на хранене. За западния маниер, към който все повече се пристрастяваме и ние, например е характерно: Колкото по-бързо и повече, толкова по-добре. Без дори да осъзнава, човек свиква да поглъща ненужно големи количества храна и напитки – особено в ресторантите за бързо хранене.

Докато маниерът на хранене на запад и у нас все повече се изкривява и отдалечава от здравословните навици, в много страни традиционната кухня все още е на почит. Там се сервират умерени по размери, добре комбинирани порции, които се поднасят в приятна обстановка и с любимите хора. Затова и няма нищо чудно, че любителите на домашната кухня са по-елегантни от онези, които обичат да хапват най-вече навън.

Яжте по-често у дома отколкото навън (Полша)

Яденето в домашна обстановка не само ни дава по-голям контрол върху храните, които слагаме в устата си, но и пести пари. Плюс това ни дава възможност да прекараме повече време със семейството.

Яжте повече ядки (Африка)

Богати на белтъчини, здравословни мазнини и други полезни хранителни вещества, ядките могат да бъдат прекрасен заместител на месото, включително на пилешкото. В Африка, особено в Гамбия, ядките се сервират в комбинация с най-различни зеленчуци и подправки под формата на супи и яхнии.

Станете приятели с ориза и семейство бобови (Бразилия)

Според проучване, публикувано в списание Obesity Research, диета, богата на ориз и бобови растения, намалява риска от затлъстяване с 14% в сравнение с типичния западен маниер на хранене.

Подправете добре храната (Югоизточна Азия)

Легендарните лютиви чушки в тайландската кухня имат най-малко две диетични функции: забавят храненето и ускоряват метаболизма. Не трябва да забравяме, че бързото хранене е една от основните причини за наднорменото тегло, защото мозъкът ни няма достатъчно време да подаде на тялото сигнал, че погълнатата храна вече му е достатъчна. Ето защо добавянето на лютиви подправки към...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.