zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Откриха ГМО в популярни витамини



Откриха ГМО в популярни витамини

фото: bTV.bg

Официално няма информация съдържанието на ГМО във витамините да е опасно.

30 септември 2010, bTV.bg
четете още в btv.bg


Популярни витамини съдържат ГМО. Те трябва да бъдат изтеглени от пазара в 23 държави, включително и от България, и унищожени. Здравните власти твърдят, че няма основание за притеснение, тъй като няма информация количеството генно-модифицирани организми да е опасно. Става въпрос за витамините "Центрум".

Фирмата производител установява, че целулозата, която са използвали е направена от генетично модифициран памук, който не е разрешен в ЕС. На етикета това не е посечено, което противоречени на специален европейски регламент.

Производителят е уведомил Брюксел, че ще изтегли витамините. От аптеките у нас вече са изтеглени. Димитър Маринов е магистър фармацевт и ни показва документа, в който пише че всички видове и партиди са блокирани.

„Засега все още нямаме пациенти, които са дошли с определени оплаквания или притеснения. Доста популярни бяха, много количества са продадени, но нямаме такива оплакания", каза магистър-фармацевтът Димитър Маринов.

От здравното министерство също успокояват, че официално няма информация съдържанието на ГМО във витамините да е опасно. Витамините съществуват на пазара като хранителни добавки. Това означава, че производителят уведомява здравните власти за продукта и за съдържанието, а те трябва да ги проверят. В случая обаче от министерството признават, че не са проверявали има ли ГМО.

"На пазара просто не сме изследвали, даже не знам в указанието за планиране дали е заложено да има ГМО в тези продукти, тъй като това е първия случай. Хранителните добавки по Закона за храните са храни, така че би следвало това да го вземем предвид и в следващото указание за планиране да се следят и добавките", каза д-р Петинка Димитрова, МЗ.

От днес е разпоредено на всички здравни инспекции в страната да проверят аптеките и магазините за изостанали количества. Обобщена информация по случая се очаква до 22 октомври. Засега компанията, която отговаря за продуктите в България, не е излязла с официален коментар.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.