zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

12 малко познати признаци на стреса



12 малко познати признаци на стреса

здраве.bg

... стрес хормонален дисбаланс е изпотяването, особено под мишниците. Там потта е с по-различна консистенция от други части на тялото и с по-силна миризма. Решението: Поддържайте добра хигиена, използвайте рол-он и се научете да се справяте със стреса.

5. Злоупотреба със стимуланти
Много хора използват стимуланти като тютюна, кофеина и особено алкохол, за да се справят със стреса. Търсеният чрез тях ефект обаче е илюзорен. Никотинът е доказано вреден за здравето изобщо, а проблемът в случая с алкохола и кофеина се състои в това, че те могат да понижат рязкокръвната захар, което също може да причини стрес на тялото. Решението: Ограничете консумацията на кафе и всички съдържащи кофеин напитки, най-добре спрете цигарите (поне ги намалете, за да намалее и стресът). Ако искате да сте в кондиция в следобедните часове, избягвайте алкохола през обедната почивка. Пийте вода равномерно през целия ден.

6. Сухота в устата
Сухата уста е причинена от понижение на количеството слюнка в устната кухина. Това може да доведе и до лош дъх, халитоза и проблеми със зъбите. Пийте вода по-често и се грижете за зъбите си: редовно ги мийте и ги почиствайте с конец след хранене.

7. Болка в мускулите
Когато човек е под стрес, мускулите му се свиват (усещането е за разтегляне!). Това състояние е особено характерно за мускулите на гърба, докато тези на кръста често изпадат в болезнени спазми. В такива случаи опитайте следното: поставете ръката си на другото рамо, опипайте с пръсти, потърсете за напрегнати точки и внимателно масажирайте. Вземете топъл душ (още по-добре вана с ароматни масла).

8. Газове
Честото отделяне на газове със сигурност причинява неудобство. Въпреки че по-често е резултат от грешка в диетата, то може да се дължи и на прекомерния стрес във всекидневието. Газовете, болезнените спазми, стомашните киселини и диарията са симптоми на синдрома на дразнимото черво, който обичайно се отключва именно от стрес. Затова ограничете кофеина, алкохола...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.