zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

12 малко познати признаци на стреса



12 малко познати признаци на стреса

здраве.bg

Дори и да сте неприлично богат или да живеете в тропически рай, шансовете никога да не сте се сблъсквали със стреса са минимални. Той представлява една от задължителните характеристики на живота особено след т.нар. индустриална революция. Все повече специалисти свързват състоянието на пренапрежение и необоснована на пръв поглед умора с причините за различни сериозни заболявания, включително и злокачествени.

Всеки добре познава най-честите прояви на стреса - пресъхнало гърло, потни длани, мускулно напрежение... Но има и много други по-малко известни симптоми на стреса, които също оказват съществено влияние върху начина и качеството на живот. Как да ги разпознаваме и да се справяме с тях:

1. Разстройство в краткосрочната памет
Ако забравяте лесно, трудно се концентрирате или не можете да вземате решения, това може да се дължи именно на прекомерния стрес. Или пък просто ви липсва увереност? Дори и да е така, нищо няма да ви навреди да се откъснете за 10 минути от напрегнатото всекидневие с чаша горещ чай в ръка.

2. Прозявките
Ако постоянно се прозявате, а не се чувствате сънени, причината за това може да се крие в т.нар. повърхностно дишане, причинено от стрес. В такъв случай човек се прозява, за да успее да навакса недостига на кислород в тялото. Ако е подозирате, че става дума за такова състояние, починете за кратко и многократно поемайте дълбоко въздух.

3. Кръв, пот и... храна
Стресът е жизнено важен елемент от еволюцията на човека, тъй като стимулацията на хормона адреналин е помагал на предците ни за оцеляването и набавянето на храна. За съжаление обаче прекомерният стрес стимулира и секрецията на хормони, наречени катехоламини, които участват в процесите на кръвосъсирване. по този начин хроничният стрес се явява една от причините за сърдечен удар или криза. Решението: Научете се да разпознавате и да се справяте със стреса бързо, като откриете най-добрия начин за себе си.

4. Изпотяване
Друго последствие от породения от...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.