zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Обратната страна на противоалергичните диети - хипогликемията21 февруари 2006, здраве.bg

Хипоалергенните диети, които се използват за лечение и профилактика на някои алергични заболявания, могат да увеличат риска за недостатъчното приемане на хранителни вещества, което е особено опасно при децата, защото е свързано и с изоставане в растежа.
В момента науката най-много се занимава с изследване на връзките между елиминационните диети и възникването на т.нар. кетогенна хипогликемия - най-широко разпространената причина за рецидивираща хипогликемия в ранна възраст, но причините за нея още не са достатъчно добре изучени.
Японски учени от Yamaguchi University Hospital са наблюдавали приложението на елиминационните диети и кетотична хипогликемия при деца с алергични заболявания. Данните са получени въз основа на историята на заболяване на малките пациенти.
При 55,6% се наблюдават алергични заболявания. 60% от пациентите са подложени на строга елиминационна диета за предотвратяване на алергията, а на останалите деца не е назначена такава диета.
По този начин при пациентите със строга елиминационна диета се наблюдава тенденция за развитие на кетонична хипогликомия. Тези деца притежават занижена способност за понасяне на глад поради неприемането на много хранителни продукти.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    хранене и диети    изследвания    деца    
 

more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.