zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Любителите на силни усещания страдат по-рядко от болестта на Паркинсон



21 февруари 2006, здраве.bg

Това твърдение се отнася и за всички хора, които подлагат своето здраве на различни рискове, например пушачи, любители на кафе и силни алкохолни напитки.
Анкета, проведена от учени от Лондонския университетски колеж, дава възможност да бъдат определени някои от характерните черти на това заболяване.
Според резултатите от допитването хората, които са склонни към тази болест се отличават със своята прецизност, необщителност и липсата на желание за всякакъв риск, както и със склонността си към депресия.
Любителите на силни усещания, авантюристите, а също и хората, застрашаващи здравето си с употребата на кафе, алкохол и цигари са по-малко склонни към развитието на тази болест.
Болестта на Паркинсон е хронично прогресиращо заболяване на централната нервна система, проявяващо се чрез двигателни нарушения, например треперене на ръцете, и нарушения в ходенето. Тя възниква заради нарушението в обработката на допамин - веществото, което служи за предаването на импулсите в главния мозък.
По-ранни изследвания вече доказваха, че никотинът и кофеинът оказват защитно действие върху допаминовата система на мозъка.
Английските изследователи обаче предполагат, че основна роля за увеличаване риска от болестта играе не въздържанието от алкохол, кафе и цигари, а определени черти на характера.
Като обяснение за това явление може да служи и фактът, че поведението на човека може да се променя в най-ранния стадий от болестта, когато "счупването" на допаминовата система е вече налице, но симптомите на болестта все още не са се проявили.
Все още остава в науката остава неизяснено кои фактори са причина за болестта и кои са следствие.
Изследователите предупреждават, че получените от тях данни съвсем не означават, че за предотвратяване на болестта трябва да се отдадем на постоянни запои, пушене и пиене на силно кафе, защото рисковете от други заболявания ще превишават защитния ефект.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.