zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо се появяват брадавиците



Защо се появяват брадавиците

Доказано е, че появата на брадавици се дължи на активизирането на папилома-вируса.

здраве.bg

... хабят много от жизнената енергия. Дерматолозите са доказали, че когато човек се отърси от стреса и отрицателните емоции, нерядко брадавиците бързо намаляват и дори изчезват. И обратното – при отслабен имунитет в резултат например на депресия те рязко се увеличават.

Доказано е, че брадавиците са емоционално зависими. Затова и нерядко има хора, които се повлияват добре от нетрадиционни методи като психовъздействие с внушение – това няма да прогони папилома-вирусите от тялото, но спокойствието засилва имунитета и той неутрализира проявите им.

Неслучайно специалистите препоръчват за трайно справяне с проблема общо засилване на имунитета и цялостно оздравяване на организма.

Комплексният подход

Не си струва да чакаме брадавиците сами да си отидат . Може да отнеме години, а може и въобще да не се случи. А междувременно те ще се разпространят по тялото и могат да се прехвърлят на другите около нас, дори при ръкуване със случайно срещнат на улицата човек.

Самостоятелното лечение е безсмислено и може да има неизвестни дори опасни последици:

• Премахната собственоръчно брадавица почти сигурно ще се появи отново, а от третирането й ще остане неприятен белег.

• Средства от типа на оцет и други подобни киселини оставят дълбок белег от химическо изгаряне без гаранция, че ще отстранят брадавицата.

• Главната опасност е, че брадавицата може да прерасне във вирусна инфекция на кожата и дори в злокачествено образование.

Затова, ако една брадавица не изчезне до няколко месеца, е нужна консултация с дерматолог. Диагностиката се осъществява визуално или с дерматоскоп – оптичен уред, който дава възможност на лекаря да разгледа мястото с десетократно увеличение и при различна осветеност, за да изучи формата и структура му. При най-малко съмнение е задължителна и консултация с онколог.

Да се справим по правилата

Щом веднъж определи проблема, лекарят ще назначи начин за нейното отстраняване. Най-често ползваните днес са лазер, течен азот, електрокоагулация...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.