zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Паметта на жените е по-добра при това независимо от възрастта



Паметта на жените е по-добра при това независимо от възрастта

здраве.bg

Паметта у жените е по-добра от тази на мъжкия пол независимо от възрастта, показват резултатите от изследване, проведено в Университета “Кембридж”, Великобритания. Както съобщава в. “Дейли мейл”, “жените никога не забравят рожденни дни и различни годишнини и се отличават с поразителното умение да се сещат и напомнят на околните за това поне три месеца преди това”.

Анализът на британските учени се базира на експеримент, в който са участвали над 4500 мъже и жени на възраст между 49 и 90 години. Данните, събрани чрез компютърния тест “Кантаб” (CANTAB), използван за диагностика на деменция и други подобни заболявания, показват, че “жените уверено превъзхождат мъжете по способността си да помнят и възстановяват информация”.

“Изследванията сочат, че жените обикновено превъзхождат във вербалните тестове, докато мъжете ги изпреварват в тези, свързани с пространствено мислене”, коментира д-р Ендрю Блекуел, ръководител на екипа от “Кембридж”.

В последващ експеримент британските учени са установили, че същите резултати се получават и при представители на двата пола в по-ранна възраст.

Специалистите не могат да посочат причините за тази разлика между жените и мъжете, но са склонни да я отдават на хормоналните различия или на способности, които самият мозък на жената притежава. Изясняването именно на тези причини са следваща задача на британските учени.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    55+    изследвания    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.