zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

11 мита за хиперактивността



11 мита за хиперактивността

Сякаш безкрайната енергия на децата не е задължително да означава наличие на медицински проблем.

Широко разпространени погрешни схващания за ADHD могат сериозно да навредят!.

здраве.bg

Вероятно ви се е случвало поне веднъж да завиждате на някое дете за неговата неизчерпаема енергия и желание непрекъснато да прави нещо. В други случаи обаче се чудите, дали изобщо то е в състояние да се спре. Ако тази мисъл обаче ви тревожи, може да е с основание – детето може да страда от т.нар. разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност, по-познато с английското съкращение ADHD. Преди да да потърсите консултация със специалист, предлагаме ви най-често срещаните заблуди около това състояние, защото може да се окаже, че детето просто е пълно с енергия.

Какво в действителност е ADHD

Разстройството с дефицит на вниманието и хиперактивност се проявява като невнимание, хиперактивност и импулсивно поведение, които са по-силно изразени отколкото у останалите деца. Недиагностицирано и нелекувано, състоянието може да влоши преценката, резултатите в училище и отношенията на детето с неговите връстници и останалите хора.

Все пак: не всички неспокойни деца всъщност страдат от ADHD. Ето и най-често срещаните погрешни схващания:

1. ADHD е само проблем с организацията

Въпреки че децата с ADHD изпитват затруднения в организирането на своето време и дейности, тези проблеми не са първопричина за разстройството. Според съвременното схващане на психиатрите, симптомите на ADHD се дължат на неврологичен проблем - серотонинов дефицит (серотонинът е невротрансмитер, който подпомага процесите на отдих и почивка) и на тенденцията детето да изпада в неадекватни ситуации (дистрес) при комуникирането с други хора.

2. ADHD е резултат от лоши родители

Разстройството с дефицит на вниманието и хиперактивност няма нищо общо с дисциплината. Неприличното поведение на обществено място на деца с ADHD не се дължи на лошо възпитание от страна на родителите, а на факта, че детето просто не може да контролира своите импулси. Твърде стриктните и изискващи родители обаче могат да влошат симптомите.

3. ADHD не засяга момичетата

Тази заблуда може...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    деца    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.