zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пътят на презервативитеПътят на презервативите

От животинските черва до синтетичния латекс .

Тя.bg

... още нямало практика да се използва против забременяване. По-късно същите тези презервативи били потапяни в разтвор, за който се твърдяло, че убива спермата. Това правело кондомът ефективен срещу забременяване – или поне така се твърдяло.

През XVII век използването на животинска кожа и черва било представено като защита от инфекции и забременяване. Кондомите били доста скъпи и достъпни само за богатите хора. Поради цената им, те често били използвани неколкократно. Иронично били наречени “броня против удоволствието”.

През XIX век Гудиър изобретил вулканизацията. Технологията, използвана за производство на гуми за коли, била приложена и при кондомите и били произведени първите латексови презервативи, които били много дебели. С понижаването на цените и навлизането на по-тънки презервативи, употребата им станала по-широкоразпространена за предпазването от бременност и инфекции.

След това, през 1994г. били произведени полиуретановите кондоми. Те не осигурявали същата защита от инфекции и бременност както латексовите презервативи и били използвани само, ако човекът бил алергичен към натуралния гумен латекс. През 2008г. на пазара се появиха полиизопренови кондоми, които са също толкова ефективни като латексовите, помагат да се предава затоплянето и са по-нежни като усещане – приличат повече на кожа. Днес това е видът кондоми с най-бързо нарастващи продажби в САЩ.

Подобрения

Кондомите се подобряват с времето като стават все по-тънки и по-тънки, но все още са с висока степен на защита от сексуално предаващи се заболявания и бременност, както по-дебелите и по-стари видове. Презервативите вече са достъпни и в повече размери, за да могат мъжете да открият подходящ “номер” за себе си като по този начин ограничат изплъзването и повишат комфорта и чувствителността. Цената на кондомите се е понижила, затова сега те са по-лесно достъпни за хора от всички възрасти и с всякакви финансови възможности. Това ги прави достъпен избор за контрацепция и предпазване от...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    секс и здраве    
 

more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.