zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Отслабването: разликите между мода и наука често са твърде големи



Отслабването: разликите между мода и наука често са твърде големи

Да се отслабва е модерно, и в това няма нищо лошо, стига да не вредим на здравето си.

здраве.bg

... много по-здравословно. Но докога? Йо-йо ефектът е почти гарантиран, защото обречени на гладуване и мизерия по време на спазването на диетата, ще мечтаете за купища храна, които ще си набавите след това.

Възможно ли е все пак да се възползваме от ползите на диетите и същевременно да не гладуваме? Според проучване на специалисти от Националния институт по остаряването в Балтимор, САЩ, това е напълно възможно, стига да спазвате диетата „всеки-следващ-ден” (eat-every-other-day). Този хранителен режим се базира на принципа, че всеки ден, през който човек ограничава приема на калории, трябва да бъде последван от ден на нормално хранене.

Мъже: проверете нивата на тестостерон

Тази препоръка е най-важна за мъжете на средна възраст и особено ако скоро сте качили доста килограми. Причината за това може да не се крие единствено в малкото движение и прехранването. Възможно е организмът да е започнал да произвежда повече от нормалното от основния женски полов хормон естроген.

Въпреки че медицината говори за мъжки и женски хормони, и двата пола произвеждат както мъжки така и женски полови хормони. Това важи особено за някои по-възрастни мъже, при които процесите на стареене са съпроводени с по-голямо преобразуване на тестостерона в естроген.

Високите нива на естроген в кръвта стимулират отлагането на повече мазнини в рисковите области – предпоставка за увеличен риск от сърдечно-съдово заболяване и диабет. По-голямото количество мазнини произвеждат повече от ензима, който превръща тестостерона в естроген и тялото попада в своеобразен порочен кръг.

Прекъснете порочния кръг

Най-добрият начин за това е да спортувате редовно. Обърнете се и към лекар, който ще ви предпише подходящите медикаменти. За да повишите нивата на тестостерон в тялото си, спрете алкохола. Консумацията на големи количества от него възпрепятства нормалната работа на черния дроб, който не може “обезврежда” естрогена.

Слънцето – най-добрият източник на витамин D

Освен че...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.