zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Газираните напитки увеличават риска от удар



Газираните напитки увеличават риска от удар

Газираните напитки почти винаги съдържат и голямо количество захар или подсладители.

31 май 2010, здраве.bg

Ако пиете по 2 чаши безалкохолно по-малко, това ще понижи риска от удар с 8% и коронарни сърдечни заболявания с 5%, показват резултатите от американско изследване. Напитките, съдържащи захар, от много време се свързват с по-висок риск от напълняване и диабет, но ефектът на сладките напитки върху кръвното налягане досега не беше напълно определен.

Новите открития предполагат, че намаляването на консумацията на подсладените със захар напитки може да е важна диетична стратегия за понижаване на кръвното налягане и по-нататъшно намаляване на риска от други свързани с кръвното налягане заболявания.

Установено е, че намаляване с 3 мм на горната граница на кръвното налягане в повечето случаи понижава смъртността в резултат на удар с 8%, а тази от коронарни сърдечни заболявания с поне 5%. Подобно понижаване при систоличното кръвно налягане може да се ускори, ако бъдат силно ограничени подсладените напитки.

По време на своето изследване американските специалисти са установили, че 1 чаша газирана сладка напитка по-малко на ден води до спадане с 1,8 мм на систоличното налягане и с 1,1 мм в диастоличното кръвно налягане, но за това е нужно постоянство – резултатите са налице след поне 12-18 месеца.

Отслабването, което често се наблюдава при значимо намаляване на газираните напитки, също е фактор, който действа върху спадане на показателите на кръвното налягане, съобщава Би Би Си.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.