zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

11 мита за храносмилането



11 мита за храносмилането

Знаем ли всъщност какво се случва с храната, която сме изяли...

здраве.bg

... избягват на всяка цена ядките, пуканките и царевицата. Опасенията за това са били, че несмилаеми частици могат да заседнат в тези “джобове” и допълнително да утежнят състоянието. Направено през 2008 г. мащабно проучване обаче опровергава напълно тези твърдения и дори предполага обратното – хора, които често ядат ядки, царевица и пуканки са с по-малък риск за развитие на това заболяване.

Мит 5: Бобовите растения причиняват най-много газове

Въпреки че хората често се шегуват с хората, яли боб и леща, в действителност тези храни съвсем не заемат първото място по причина за газове. Там са млечните продукти, защото с възрастта тялото все по-трудно успява да разгради и абсорбира захарта в млякото (т.е. лактозата).

Мит 6: Хората с лактозна нетолерантност не трябва да ядат млечни продукти

Да, хората с непоносимост към млякото и млечните продукти (т.нар. лактозна нетолерантност) се различават значително по способността си да преработват и усвояват в червата си този тип храни. Но, докато едни от тях могат да развият симптоми само след една чаша мляко, други могат да пият две и повече без проблеми. Обичайно хората усвояват по-добре киселото мляко и сладоледа отколкото прясното. За да установите кои млечни продукти са подходящи за вас, действайте по метода „проба – грешка”.

Мит 7: Изпушването на цигара облекчава стомашните киселини

Действителността е тъкмо обратната – тютюнопушенето допринася за връщането на стомашно съдържимо в хранопровода. Никотинът в цигарения дим отпуска долния сфинктер на хранопровода и позволява на киселинното съдържимо на стомаха да се придвижи обратно на естествения си път. Това предизвиква болкова симптоматика, описвана от много хора като стомашни киселини.

Мит 8: Остаряването е основна причина за запек

Статистиката показва, че наистина по-възрастните хора страдат по-често от запек, но това няма нищо общо с естествените процеси на стареене. Основните причини за запек сред по-възрастните са:

• приемът...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.