zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кетоконазол – ефективно лечение на пърхота



Кетоконазол – ефективно лечение на пърхота

Пърхотът е медицински, а не козметичен проблем.

здраве.bg

Ако сте имали пърхот, знаете за какво става въпрос – раздразнен скалп и сърбеж, люспеща се кожа и постоянно колебание дали да облечете черно.

Много хора погрешно смятат, че пърхотът се причинява от суха кожа, често миене на главата или лоша хигиена. Тези популярни митове могат да доведат до неефективно и често – неподходящо лечение и дори да влошат ситуацията.

Пърхотът се отразява негативно на самочувствието, а хората, които страдат от това заболяване, обикновено са по-чувствителни към външния си вид, отколкото останалите.

Какво причинява пърхота?

Пърхотът се предизвиква от гъбичка – Pityrosporum ovale. При обичайно състояние на организма тя не поражда проблеми. Когато обаче равновесието на рН в кожата на окосмената част на главата се наруши и средата се алкализира, гъбичката започва да се размножава по-бързо и поради по-честата подмяна на кожните клетки, води до залющване.

Не е доказано какво точно води до ускорения растеж на гъбичката, но сред най-вероятните причини са увеличеното отделяне на мазнини от организма, хормоналният дисбаланс, стресът, различни болестни състояния на нервната система, подтискане на имунната система, свръхчувствителност към самата гъбичка или дори наследствена податливост към поява на пърхот. Въпреки че има още какво да бъде изучавано по отношение на пърхота, това което безусловно се знае за него е, че пърхотът е медицински, а не козметичен проблем.

Как се лекува пърхотът?

В повечето случаи наличието на пърхот не е необходимо да бъде консултирано с лекар. Пърхотът е хронично състояние, което почти винаги може да бъде контролирано, но това изисква търпение и постоянство. Във всички случаи е препоръчителна употребата на специален лекарствен шампоан, който може да бъде намерен само в аптеките.

На българския пазар се предлагат няколко вида шампоани, съдържащи активни вещества против пърхот. Повечето от тях обаче са козметични продукти.

Най-ефективното и най-препоръчвано от дерматолозите...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.