zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

1/2 час ползване на GSM на ден вече крие рискове1/2 час ползване на GSM на ден вече крие рискове

19 май 2010, здраве.bg

Това показват резултатите от мащабно изследване върху опасностите за здравето, свързани с мобилните телефони. Според тях, хората, които говорят повече от половин час на ден в продължение на повече 10 години, са подложени на сериозно повишен риск от рак на мозъка.

Докладът на Световната здравна организация, публикуван тази седмица, разкрива, че хората, които говорят много по мобилните си телефони, са изложени на по-голям риск от развитие на мозъчен тумор. Заключението от доклада твърди, че при умерените потребители няма повишен риск от това заболяване. Но минималното количество време, което изследователите посочват за граница между двете групи е едва 30 минути на ден.

Изследването е изключило потребителите под 30-годишна възраст от резултатите, за да анализира продължителното въздействие на мобилните телефони върху здравето..

В официално изявление изследователите заявяват, че, тъй като в наши дни мобилните телефони стават все по-широко разпространени, не е необичайно някои хора при това от по-младите да ги използват и по над 1 час дневно.

Проектът на СЗО обединява изследвания в 13 страни, при които между 2000 и 2004 г. са интервюирани повече от 12 800 души.

В отговор на доклада представител на Асоциацията на мобилните оператори посочва, че повече от 30 научни изследвания не са открили неблагоприятни за здравето ефекти от ползването на мобилни телефони, съобщава Ройтерс.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    превенция    съвети от лекаря    
 

more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.