zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Навременните изследвания са повече от елементарни мерки за предпазванеНавременните изследвания са повече от елементарни мерки за предпазване

Скринингът срещу различни заболявания съществено намалява риска от тях.

здраве.bg

Подходящите скринингови изследвания в точното време могат наистина да спасят човешки живот. Те позволяват ранна диагностика на различни сериозни заболявания като рак и диабет много преди появата на първите им симптоми. Профилактичните прегледи дават възможност за ранно започване на лечение, което в много случаи гарантира неговия успех.

Рак на гърдата

Ранното откриване на рака на гърдата значително подобрява шансовете за успешно лечение. Скринингът на това заболяване позволява да се постави диагноза в най-ранна фаза и дава възможност за радикално хирургическо лечение.

Скрининг с мамография

Прегледът при мамолог е задължителна част от годишните профилактични прегледи на всяка жена след 40-годишна възраст. Експертите препоръчват провеждането на мамография на всеки две години след 50-годишна възраст. Мамографията е нискодозирано рентгеново изследване, с което може да се диагностицира ” бучка” три години преди тя да бъде опипана. Въпреки това нормалната мамограма не изключва възможността за рак на гърдата.

Рак на шийката на матката

Шийката е част от матката, която се вдава в кухината на влагалището. Хроничната инфекция с човешкия папиломавирус (HPV) е основен рисков фактор за развитието на рака на шийката. Рутинните профилактични прегледи могат да открият предракови клетки или ранна фаза на рак, когато възможностите за лечение са много по-големи.

Скрининг за рак на шийката

По време на рутинен гинекологичен преглед вашият лекар ще вземе клетки от повърхността на шийката (цитонамазка). Тези клетки се изследват щателно в лаборатория, за да се открият или изключат преканцероза и рак. Профилактичните прегледи е добре да започнат на 21 годишна възраст, препоръчват специалисти.

Остеопороза и счупени кости

Остеопорозата е състояние, което се характеризира с чупливи и слаби кости. Причинява се от прекомерна загуба на костна тъкан, което най-често се наблюдава при жени в менопауза. Първите симптоми обикновено са...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 

more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.