zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

9 начина да ограничим калориите



9 начина да ограничим калориите

Диетата ни може да стане по-ниско калорична не само като ограничим мазнините и захарта.

здраве.bg

Преди да се спуснем към кухнята, имаме време да помислим добре – защото опитът показва: може да отслабнем почти неусетно дори ако само ограничим калориите. Най-стандартното и популярно - вместо пълномаслени млечни продукти и майонеза да ползваме нискомаслени или дори обезмаслени.

Но има и още куп алтернативи на познатите ни висококалорични храни с не по-лоши вкусови качества.

Винаги може да ни е от полза да преразгледаме още веднъж дневното си меню, като този път спазваме някои съвети, които не само ще намалят калориите в храната, но и ще ни помогнат, ако искаме да отслабнем:

1. Ползвайте тигани, тави и тенджери с незалепващо покритие, за да приготвяте вашите ястия, ордьоври и дори супи. Този тип покритие е една от иновациите в готвенето, променили го завинаги в здравословна насока. Ако готвите с такъв тиган например, не е необходимо да използвате олио, а вместо него може да добавите малко вода, вино за готвене или сок.

2. Печете, варете или задушавайте вместо да пържите в мазнина. Пържената храна е не само по-мазна, но и по-калорична.

3. Ограничете някои продукти: Намалете количеството на мазнини и/или захар в рецептите. Например, заместете половината олио с плодов сок, за да се получи също толкова вкусен кекс или курабийки. Използвайте по-малко захар - вместо нея добавете към сладкиша сушени плодове.

4. Не поливайте месото с мазнина при печене: успешно може да я зямени зеленчуков бульон, бяло вино или портокалов сок. Разбира се, целта е по този начин да се ограничи консумацията на наситени и транс мазнини.

5. Купувайте най-крехкото месо, като преди готвене отстранете видимите мазнини. Прекрасен избор са пилешките и пуешките гърди.

6. Консумирайте нискомаслени и обезмаслени млечни продукти като прясно и кисело мляко, сирене и сметана. Обезмасленото сгъстено мляко е прекрасен заместител на пълномаслената сметана при приготвянето на сосове, сладоледи и разбира се чай и кафе.

7. Шоколадът без съмнение...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.