zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да си направим сами масажДа си направим сами масаж

Лесни инструкции за самомасаж на различни части от тялото.

Тя.bg

Масажът е един от най-лесните начини да постигнете и поддържате добро здраве и благополучие. Главоболието, безсънието, напрежението и стреса могат да бъдат облекчени лесно благодарение на ръцете ни.

Масажът има удивителни ефекти върху здравето на човека. Подобрява се кръвообръщението, отпускат се мускулите, подпомага се храносмилането и се ускорява изчистването на организма. Тези директни ползи, комбинирани с психологическите такива, бързо създават чувство за благополучие.

Американската асоциация по масажна терапия посочва, че терапията с масаж осигурява няколко основни ползи за здравето като:
- подобряване на кръвообръщението;
- мускулна релаксация и подобрена подвижност;
- повишени нива на ендорфин (хормонът, който ви кара да се чувствате добре).

Как да си правим масаж сами?
Можете лесно да се научите как да се масажирате сами. Използвайте самомасажирането за енергизиране сутрин преди работа или вечер, за да се отпуснете. Не е нужно да се събличате, но трябва да ви е комфортно. Използвайте масажно олио, ако масажирате върху гола кожа. Седнете на стол или на пода или легнете със свити колене и стъпала върху пода.

Рамената
1. Разтрийте дясното си рамо с лявата ръка. Започнете от основата на черепа, размачкайте страничната част на врата, минете над рамото и надолу по ръката до лакътя. Плъзнете ръката си наобратно към врата и повторете това поне три пъти. След това го направете и от другата страна.

2. Правете кръгови движения от двете страни на гръбначния стълб с натиск от страна на върховете на пръстите. Продължете нагоре по врата и около основата на черепа. След това стискайте и отпускайте плътта на всяко рамо и на горната част от ръцете.

3. Стиснете хлабаво лявата си ръка в юмрук и нежно удряйте по дясното си рамо. Дръжте китката си гъвкава. Това може да бъде много ободрително, ако сте уморени. Повторете и на другата страна.

4. Завършете като разтриете рамената плавно и с двете ръце. Започнете с ръце от двете страни на лицето...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 

more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.