zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

По-здрави само за 90 секунди



По-здрави само за 90 секунди

16 много лесни и бързи начина да направите нещо добро за здравето си.

здраве.bg

... , намаляват нивата на хормона на стреса (кортизол) в слюнката с до 24%. Този хормон е честа причина за повишаване на кръвното налягане и потискане на имунната система.

Лавандулата и розмаринът имат ефект и върху намаляване нивото на свободните радикали в клетките – по същия механизъм, по който действат и останалите антиоксиданти.


4. Поръсвайте салатата си с шам-фъстък

Защо? Понижават холестерола.

Изследователи от Pennsylvania State University са установили, че 85 г (около една шепа) шам-фъстък на ден за около месец понижават общия холестерол средно с 6,5%, а LDL (лошия) холестерол - с над 11%.

Това не толкова значително понижаване всъщност има осезаем ефект – намаляването на общия холестерол с около 7% понижава риска от сърдечни заболявания с почти 14%. Шам-фъстъците са един от най-добрите източници на растителни стероли - съставки, за които е известно, че понижават абсорбцията на холестерол. Но с тях не бива да се прекалява - само в 30 г има около 160 калории.

5. Заместете захарта с мед

Защо? Понижава холестерола.

Медът е бил използван с медицински цели още от Древността. Например, нанесен върху рана, той има естествен антибактериален ефект. Днес на науката е известно, че ползите от меда се простират далеч отвъд кожата. Тестови изследвания сочат, че медът забавя натрупването на лошия LDL холестерола.

6. Дишайте дълбоко

Защо? Облекчава горещите пристъпи

Бавното и дълбоко коремно дишане понижава честотата на евентуални топли пристъпи почти наполовина – това сочат резултатите от няколко изследвания. Намаляването на естрогена е отчасти причината, на която се отдава появата на горещи пристъпи, но изследователите смятат, че стресът също играе роля, защото дразни симпатиковата нервна система – тази част от нея, която отговаря за свръхвъзбудимостта.

Дишайте дълбоко, за да включите парасимпатиковата нервна система, която активира релаксацията на тялото. Това ще забави сърцебиенето, ще отпусне мускулите и ще намали...

 
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.