zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 мита за сърцето



5 мита за сърцето

Сърдечният ритъм е показателен, но за какво.

здраве.bg

... група норвежки учени са установили, че с всяко повишаване на сърдечната минутна честота с 10 удара се увеличава и рискът от инфаркт - при жените с 18%, а при мъжете – с 10%. В допълнение скорошно японско проучване предполага, че пулс по-висок от 80 удара в минута в покой е свързан с по-висок риск от затлъстяване и сърдечни заболявания в бъдеще. От друга страна диабетът и затлъстяването са рискови фактори за сърцето.

Тези проучвания не доказват, че високият пулс в покой причинява сърдечен удар, затлъстяване или диабет, но в комбинация с други рискови фактори той може да доведе до известно предразположение.

И все пак какви са оптималните стойности на сърдечната честота и кога тя крие риск за нашето здраве? Няма все още достигнат консенсус в отговора, но повечето лекари са съгласни с факта, че сърдечна честота над 90 удара в минута не е безопасна.

За да определите вашата сърдечна честота в покой, притеснете показалеца и средния пръст на едната ръка в областта на долната част на китката под палеца на другата. Натиснете внимателно, така че да усещате пулс. Пребройте ударите за една минута или за 30 секунди, след което ги умножете по две. За да бъдете в покой, осигурете си пълна 10 минутна почивка преди измерването.

Мит №4: Бавната сърдечна честотата е характерна за слабото сърце

Много хора смятат, че ако тяхната сърдечна честота е ниска, те са на прага тяхното сърце напълно да спре. В действителност е тъкмо обратното.

Сърцето е мускул и, както всеки друг мускул, то хипертрофира и става по-силно при редовна физическа дейност. Колкото по-силно е сърцето, толкова неговата дейност е по-ефективна. При всяко съкращение то изтласква по-голям обем кръв и поради това са необходими по-малък брой удари в минута. Ето защо сърце с минутна честота в покой под 60 (състояние, наречено брадикардия) е вероятно да бъде силно и здраво. Например добре тренираните атлети обикновено имат сърдечна честота между 40 и 60 удара в минута.

В действителност бавната сърдечна...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.