zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 мита за сърцето5 мита за сърцето

Сърдечният ритъм е показателен, но за какво.

здраве.bg

Докато човек работи, храни се, извършва ежедневните си дейности и спи, неговото сърце непрестанно и неусетно работи. То тупти с честота 100 000 удара на ден, 37 милиона в година и около 3 милиарда удара в рамките на човешкия живот. Неговата дейност обаче невинаги е равномерна. Твърде вероятно е понякога пулсът да се усилва без видима причина. Може би от време на време чувствате сърцебиене или как сърцето ви прескача. Когато това стане, се питате: Нормално ли е?

На пръв поглед този въпрос изглежда елементарен, но на практика не е така, особено ако не сте наясно поне с най-важните факти около сърдечната дейност и ритъм. По-долу са представени пет често срещани и много разпространени заблуди, както и истината за тях.

Мит №1: Неритмичната сърдечна дейност означава, че преживявате инфаркт

Това почти никога не е така. Дори е съвсем нормално понякога да усещате как вашето сърце прескача или бие нерегулярно. Ако следите сърдечния ритъм на всеки човек достатъчно дълго време, вие ще забележите, че сърцето му понякога прескача или се съкращава допълнително. При липса на придружаващи симптоми (болка зад гръдната кост или недостиг на въздух) тези явления не означават нищо, още по-малко инфаркт. Ако чувството на прескачане или сърцебиене е ново за вас или се е зачестило напоследък, това може да показва наличието на неритмична сърдечна дейност (аритмия).

По-голямата част от аритмиите са сравнително безобидни. Това не означава обаче, че трябва да се игнорират напълно. Някои видове неритмична сърдечна дейност могат да ви изложат на повишен риск от сърдечен удар, спиране на сърцето и внезапна смърт. Затова е важно да информирате вашия семеен лекар относно неритмичната си сърдечна дейност, особено ако тя е нова или пристъпите зачестят.

Аритмиите на сърдечните предсърдия са по-чести и за щастие с по-добра прогноза, докато тези на камерите са по-опасни. Най-честата предсърдна аритмия са фибрилациите, при които се увеличава вероятността за настъпването на допълнителен...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    превенция    изследвания    
 

more news

 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Одобрявате ли съществуването на вериги аптеки?
  •  Да - цените в тях по правило са по-ниски.
  •  Не - мисля, че те нямат нищо общо с фармацията, а просто гонят само печалбата.
  •  Не обръщам внимание дали аптеката е част от верига или не - интересува ме само ниската цена.
  •  Винаги търся аптека, в която работи истински фармацевт, а не такъв, превърнал се в обикновен продавач. Търся качествена услуга, а не толкова най-ниска цена.
  •  Този въпрос изобщо не ме вълнува.