zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Масажът и релаксацията са ефективни начини да победим стресаМасажът и релаксацията са ефективни начини да победим стреса

(фото - sxc.hu)

здраве.bg

За да се избавим от симптомите на тревожност и непрекъснатия стрес, е достатъчно веднъж на три месеца да минаваме курс на масаж или прости сеанси за реклаксиране. До това заключение са стигнали терапевти от Университета на Портланд, щата Орегон съвместно с учени от още 2 американски научни центъра.

Според данните събрани от американските терапевти, заедно с техни колеги от Group Health Research Institute и National Center for Complementary and Alternative Medicine, положителните свойства на масажа са сходни с тези на психотерапевтичните сеанси и приема на медикаменти. Също толкова ефективен се оказва и още един прост метод – релаксацията с помощта на успокояваща музика.

Към момента в много страни именно масажът е най-популярния алтернативен медицински метод за борба със синдрома на повишената тревожност. Изследването на американските специалисти обаче е първият опит да се съпостави ефекта от него с този от традиционни способи като психотерапията и медикаментозното лечение.

По време на изследването са били на различни групи от хора са били прилагани разнообразни подходи за повлияване на стреса, включително и такива, свързани с физически натоварвания.

Резултатите, събрани след края на терапиите (на 12-та седмица) и месец по-късно, били съпоставени. Оказва се, че при всички групи признаците на тревожност са намалели средно с 40% на 12-та седмица и с още 10% на третия месец. Участниците в експеримента са показали и по-ниска склонност към поява на нови симптоми на тревожност и депресия, вълнение и недееспособност.

Според американските лекари, цитирани от Ройтерс, няма съмнение, че и масажът и релаксацията са адекватни като методи за намаляване на стреса и не отстъпват на традиционните, прилагани от консервативната медицина. За разлика от повечето от тях обаче особено релаксацията е далеч по-евтина и съответно достъпна за повече хора.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.