zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Теглото ни зависи и от полезните бактерииТеглото ни зависи и от полезните бактерии

здраве.bg

Полезните бактерии, които живеят в стомаха на човек, регулират не само обработването на храната, но и апетита, смятат учени от Университето “Емори”, САЩ. Резултатите от проведените изследвания показват, че хората с нормално тегло и тези с излишни килограми се различават по състава и обема на полезната микрофлора, която живее в стомаха им.

По време на проведените експерименти се е оказало, че при промяна на вида и количеството полезни бактерии се променят редица основни показатели на функциите на тялото, което води до повишен риск от поява на високо кръвно, холестерол и инсулин в кръвта.

Според авторите на изследването, нарушенията в състава на микрофлората на стомаха води до промяна в обмяната на веществата в целия организъм, а освен това увеличава и апетита.

“Хората пълнеят, защото ядат повече”, казват американските учени, цитирани от списание Science, “Но това не е само защото храната е евтина и лесно достъпна. Оказва се, за това е причина и промяната в баланса на полезни бактерии”.

За да може да се контролира той, учените съветват редовно да се употребяват храни, съдържащи пробиотици и пребиотици, които позволяват микрофлората да се поддържа в нормалното й състояние.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.