zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-добре ползвайте електрическа, а не газова печка



Най-добре ползвайте електрическа, а не газова печка

24 февруари 2010, здраве.bg

Храната, приготвена на газов котлон, съдържа повече канцерогени, отколкото тази, която е приготвена на електрическа печка, считат учени от Норвейжкия университет по наука и технологии. След паралелния експеримент по готвене на електрически и газов котлон, те са установили, че в храната, приготвена на газ, се съдържат значително повече вредни за здравето вещества, най-вече канцерогенният мутаген алдехид.

Обяснението на диетолозите, цитирани от Би Би Си, е, че най-вероятно този факт се дължи на по-високата температура, която развиват газовите уреди. Освен това газта съдържа вредни химикали, които попадат в храната по време на нейното приготвяне.

“Ако имате в кухнята газова печка, задължително монтирайте и мощен абсорбатор”, съветва Дебора Ярвис, ръководител на проекта.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    превенция    
 

more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.