zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-добре ползвайте електрическа, а не газова печка



Най-добре ползвайте електрическа, а не газова печка

24 февруари 2010, здраве.bg

Храната, приготвена на газов котлон, съдържа повече канцерогени, отколкото тази, която е приготвена на електрическа печка, считат учени от Норвейжкия университет по наука и технологии. След паралелния експеримент по готвене на електрически и газов котлон, те са установили, че в храната, приготвена на газ, се съдържат значително повече вредни за здравето вещества, най-вече канцерогенният мутаген алдехид.

Обяснението на диетолозите, цитирани от Би Би Си, е, че най-вероятно този факт се дължи на по-високата температура, която развиват газовите уреди. Освен това газта съдържа вредни химикали, които попадат в храната по време на нейното приготвяне.

“Ако имате в кухнята газова печка, задължително монтирайте и мощен абсорбатор”, съветва Дебора Ярвис, ръководител на проекта.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    превенция    
 

more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.