zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Самотата убива повече от цигарите



Хората, които живеят без партньор, водят по-нездравословен и непълноценен живот.

19 февруари 2006, здраве.bg

Лоши вести за тези, които са над тридесетте и все още не са намерили спътника си в живота - самотата е по-лоша от пушенето. В хода на нови изследвания, проведени в Университета на Минесота, бе установено, че мъжете и жените без постоянни партньори твърде много пият, не се хранят редовно, работят много и са лишени от емоционалната стабилност, на която се радват семейните. Наблюденията на учените са обхванали над 10 хиляди души.
Самотата е толкова ужасна за човека, колкото и пушенето или даже е по-лоша. Изследователите твърдят, че при жените над 30-годишна възраст самотата води до съкращаване продължителността на живота дори в по-голяма степен отколкото цигарите, виното и тревогите, предизвикани от наднорменото тегло.
В продължение на 10 години учените са наблюдавали начина на живот на 10 хиляди семейни двойки и са доказвали, че самотата влияе негативно както на мъжете, така и на жените. Предполага се, че негативните последствия нанасят особено тежък удар върху човека, особено когато той е преминал 30-те.
Защо самотата е толкова пагубна за здравето?
Самотните хора водят по-нездравословен начен на живот. Те пият повече, защото по-често излизат с големи компании, пропускат да де хранят редовно – най-вече сутрин (а закуската доказано е най-важното хранене за деня), работят повече, защото нямат партньор, на когото да отделят от времето си.
Те си нямат "довереник", на когото да се излеят душата.
Семейните двойки, за разлика от самотните хора, се хранят по-добре и се радват на домашен уют. Децата в един брак също се намират под въздействието на стабилизиращия фактор.
Професор Андрю Освалд, ръководил изследването, отбелязва, че " бракът ни държи на повърхността и неговото влияние е много голямо". По-голяма е смъртността при самотните хора и тя е аналогична с нивото на смъртност, причинена от пушенето.
В хода на изследванията е направена статистика на смъртността сред семейни, самотни, разведени и овдовели мъже и жени, за да се определят различията в отделните...

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.