zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Качественият шоколад намалява риска от инсулт



Качественият шоколад намалява риска от инсулт

здраве.bg

Редовната употреба на шоколад с високо съдържание на какао понижава риска от инсулт с повече от 20% е изводът на международна група учени. Според резултатите от тяхното изследване, в което са се включили над 50 хиляди души, шоколадът намалява с над 50% риска от фатален изход при хората, които вече са преживели инсулт.

Групата невролози твърдят в своя доклад, изнесен на срещата на Академията по неврология на САЩ през миналата седмица, че положителният ефект от шоколада се проявява при редовната употреба на доста малко количество – 50 грама на седмица. Действието му се отдава на съдържащите се в какаото флавоноиди – силен антиоксидант, който прочиства организма.

Същевременно учените предупреждават, че прекомерната консумация на шоколад дори с много какао може да навреди заради високото съдържание на мазнини в него.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 

more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.