zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Качественият шоколад намалява риска от инсулт



Качественият шоколад намалява риска от инсулт

здраве.bg

Редовната употреба на шоколад с високо съдържание на какао понижава риска от инсулт с повече от 20% е изводът на международна група учени. Според резултатите от тяхното изследване, в което са се включили над 50 хиляди души, шоколадът намалява с над 50% риска от фатален изход при хората, които вече са преживели инсулт.

Групата невролози твърдят в своя доклад, изнесен на срещата на Академията по неврология на САЩ през миналата седмица, че положителният ефект от шоколада се проявява при редовната употреба на доста малко количество – 50 грама на седмица. Действието му се отдава на съдържащите се в какаото флавоноиди – силен антиоксидант, който прочиства организма.

Същевременно учените предупреждават, че прекомерната консумация на шоколад дори с много какао може да навреди заради високото съдържание на мазнини в него.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.