zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Любовни храни за Свети ВалентинЛюбовни храни за Свети Валентин

или за храните-афродизиаци.

здраве.bg

Любовта витае във въздуха и магазините са окичени с червени сърца за деня на Св. Валентин. Тази почти суматоха от романтични реклами и сладки изкушаващи храни ни кара най-малкото да се замислим повече за вечното човешко търсене - на любов, сексапил и... сексуална сила. А заради това ще се появи и идеята било за модерните (но химични), било за естествените и познати от векове, но недоказани поне на пръв поглед от науката

афродизиаци

Хората консумират понякога странни, но прекрасни храни, билки и напитки още от зората на своето съществуване - с надеждата и вярата, че тези смятани някога за магически хапчета и отвари ще направят този, който ги изпие, по-привлекателен и ще подобрят представянето му/й в леглото. Разбира се, в наши дни има и Виагра, но старите поверия умират трудно. А и има хиляди хора, които категорично вярват, че яденето на стриди и хайвер, както и пиенето на шампанско, ще ги превърне в истински извор на сексуално привличане и мощ.

Но доколко са верни тези идеи и вярвания около храните-афродизиаци... Всъщност, ако се поровим, ще се окаже, че всеки мит се основава на някаква, може би и малка, но все пак истина. Нека да погледнем по-научно на някои от най-популярните познати от векове афродизиаци, за да разберем с какво точно са спечелили статуса си на “любовни храни”.

Морски дарове

Стридите, хайверът, скаридите, омарите, морските охлюви и другите морски дарове винаги са били възприемани като афродизиаци. От хранителна гледна точка морските дарове са богати на протеини, желязо, цинк и йод.

Протеините от животински произход, които могат да се открият в морската храна, набавят на тялото важните аминокиселини за изграждане на силни мускули и суха телесна тъкан – като и двете са високо ценени белези у бъдещия любовник.

Желязото е съществено...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    секс и здраве    
 

more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.