zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Работохолизмът като диагноза



Работохолизмът като диагноза

На практика между работохолика и алкохолика има много общо.

Тя.bg

... доста общи черти. Например както алкохоликът крие бутилки из цялата къща, за да може винаги една да му е под ръка, така и работохоликът използва всеки свободен момент – дори докато изчаква опашката за тоалетната, за да си провери мейла.

Други отличителни черти на работохолика са:

• Нежелание да се прехвърля работа на другите – работохоликът иска да контролира всичко и да знае всичко, което се случва;
• Пренебрегване на живота и на останалите хора извън работата – той не вижда смисъл и не може да разговаря за нищо друго освен за своята работа, в краен случай – за тази на другите.
• Опит да превърне дори и хобито в работа.

Работа и пак работа! Никакви забавления!

Работохоликът изглежда мечтания от всеки началник служител – идва рано, стои до късно, не ползва отпуск, взема си работа за в къщи. Но така е само на пръв поглед. Работохоликът поема повече работа от това, което всъщност може да свърши и то качествено, не може да делегира задължения към колегите си, не е сопособне да работи в екип, много често е по-дезорганизиран от повечето си колеги.

Още една характерна черта на пристрастеността е, че човек не може да осъзнае вредата, която си нанася – работохоликът няма да поиска отпуск, дори когато вижда, че работата му не върви заради преумора.

Опасен ли е за здравето работохолизмът

Като всяка форма на пристрастяване работохолизмът може да има значителни последствия за здравето – извънредно високо ниво на отрицателен стрес, раздразнителност, възбуда, депресия, дори психосоматични симптоми като болки в стомаха и главата.

Въпреки наличието на такива признаци работохоликът съвсем логично отрича наличието на проблем – подобно на страдащите от анорексия, които се виждат в огледалото... дебели.

Опитът показва, че в много случаи е ефективна т.нар. когнитивно-поведенческа психология – форма на психотепария, фокусирана върху определяне и промяна на негативните мисли и причините за тях.

Най-често психолозите мотивират работохолика...

 
 
Още по темите:
психология    любопитно    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.