zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Работохолизмът като диагноза



Работохолизмът като диагноза

На практика между работохолика и алкохолика има много общо.

Тя.bg

На седмия ден дори Господ си починал от работата. Но за работохолиците седми ден никога не идва. Винаги има още едно писмо, което трябва да се напише, още една спешна задача, която не може да изчака до понеделник. А когато не са на бюрото, те отново могат да работят – днешните комуникации им предлагат идеалните условия за това, дори възможност да “пренесат” офиса си у дома.

А истината е малко по-различна – това, което оставите в офиса преди почивните дни, ще бъде там и ще ви чака и след като дойде понеделник.

Работохолизмът = живот без баланс

Не случайна крайната пристрастеност към работата е типична само за западното общество. Само неговата култура е издигнала на пиедестал работната етика, стремежът към успех в кариерата на всяка цена и финансовия просперитет. Когато за най-успели се смятат хората като Бил Гейтс и Доналд Тръмп, съвсем не е странно, че мнозинството се опитва да им прилича.

Според психолозите системата като че ли е измислена именно заради това – да дава все нови и нови сили на тези, които искат да работят. Именно този тип хора успяват най-бързо в кариерата, получават най-високите оценки, тях обществото определя като умни, амбициозни и предприемчиви.

Дори когато е извън офиса, съвременният работохолик има достатъчно възможности – мобилен телефон, компютър, побиращ се в джоба - за да продължи да работи.
Но да се обвиняват технологиите за работохолизма е все едно да се хвърля вината за наднорменото тегло или алкохолизма върху денонощните супермаркети.

В случая истински важен е контекста – ако човек започне да загърбва семейството, приятелите, забавленията, значи е загубил баланса, включително в грижата за здравето си.
Претоварването с работа все още не означава непременно, че човек е работохолик, но именно това е в основата на проблема. А тънката разлика е, че работохоликът отива на ски, мечтаейки си да се върне в офиса, а “просто работливият” човек е в офиса, мечтаейки си да отиде на ски.

Между работохолизма и алкохолизма има...

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    любопитно    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.